Optimering og bevaring af jorden som ressource
Formålet er, på basis af vidensopsamling, markforsøg og andre undersøgelser, at udvikle nye og forbedre eksisterende dyrkningsprocesser med henblik på at opnå en økonomisk optimal og bæredygtig plantepro-duktion. Jorden som dyrkningsmedie og intelligent brug heraf undersøges på flere måder.
Projektet undersøger betydningen af jordpakningen, der sker som følge af kørsel med tunge maskiner i landbruget. Der er særligt fokus på betydningen underjordspakningens, altså en kvantificering af den langvarige skade på Danmarks landbrugsjord. Jordens mekaniske egenskaber samt afgrødens fysiologiske respons i pakket og upakket jord undersøges, og det undersøges også om det er muligt at løsne pakket jord ved hjælp af en afgrøde med dybe rødder. Desuden undersøges potentialet for at mindske jordpakningen ved brug af bælter på maskinerne i stedet for hjul. Jordens struktur sættes i relation til afgrødernes potentiale, og decideret grundforbedring på grovsandet jord ved hjælp af biokoks i røddernes dybde afprøves. Herved undersøges det om udbyttepotentialet på grovsandet jord kan øges under markforhold. Jordens kvalitet og muligheder for forbedringer heraf konceptudvikles som ”Boost din jord”, hvor jordkvaliteten måles og muligheder og strategier for forbedring pinpointes. Fordele og ulemper ved forskellige dyrkningssystemer undersøges både sædskiftemæssigt og kulturteknik-/jordbearbejdningsmæssigt. Dette gøres ved etablering af demobrug, hvor forskellige former for dyrkningssystemer undersøges. På verdensplan vinder Conservation Agriculture frem, denne dyrkningsform indgår i demobrugene.
Der indgår produktionsøkonomiske beregninger og vurderinger i nær forbindelse med projektets øvrige aktiviteter, f.eks. på baggrund af forsøgsresultater, modelleringer eller følsomhedsbetragtninger.
Der gennemføres FarmTest af teknikker og metoder inden for markteknik, der afdækker potentialer, styrker og svagheder ved afprøvede teknikker og metoder samt belyser virkemåde, kapacitet og omkostning.